5 redenen waarom bewegen ons gelukkig maakt

Geplaatst op

Wie kent deze uitspraak niet? ‘Mens sana in corpora sano’ (‘een gezonde geest in een gezond lichaam’) Maar word je daar ook echt gelukkig van, of is dat een fabeltje? We zetten het voor je op een rijtje.

1. Een zittend leven

In deze tijd is bewegen of sporten steeds belangrijker geworden, omdat we steeds minder zware lichamelijke arbeid verrichten. Veel beroepen worden voor een groot deel zittend uitgevoerd. Terwijl mensen toch gemaakt zijn om te bewegen. Gezond bewegen, doe je met je gezonde verstand. Denk creatief, hoe je wat vaker van je stoel af kunt komen. Als je lekker in je lijf zit, voel jij je ook beter en gelukkiger.

2. Vitaal blijven tot je 100 bent

Het is van alle tijden: we willen wel oud worden, maar niet oud zijn. Toch ken ik mensen die bijna 100 zijn geworden en altijd vitaal zijn gebleven. Deze mensen zijn een mooi voorbeeld. Want hoe vitaler je blijft, hoe meer je de regie over je eigen leven houdt!

3. Beweging in het dagelijks leven.

Blijf in beweging, ook tijdens de drukte op je werk. Het helpt je om je hoofd af en toe leeg te maken en je lichaam soepel. Geef de stress geen kans om in je lijf vast te gaan zitten. Neem de trap in plaats van de lift en ga op de fiets naar je werk, tijdens het bewegen gebruik je veel verschillende spieren en het is ontspannend. Door aan het einde van de dag naar huis te fietsen, wordt het gemakkelijker om je werkdag af te sluiten en je werk “achter je te laten”.

4. Daarom maakt bewegen gelukkig:

Het menselijk lichaam is gemaakt om te bewegen. Dat weten we allemaal wel, maar doen is een stukje lastiger. Het voordeel van bewegen is: je lijf blijft soepel, je spieren worden sterker, betere stofwisseling en je maakt dopamine aan (dat geeft een geluksgevoel).

5. Mentale support brengt je in beweging

Mentaal sterk genoeg zijn om het ook echt in beweging te komen. Misschien vind je het lastig om de eerste stap te zetten, omdat je bang bent dat het toch niet gaat lukken? Met bijvoorbeeld Bach therapie of het advies van een wandelcoach leg je een goed basis!