Hier moet je op letten als je een rolstoel gaat kopen

Geplaatst op
rolstoel

Als je voor de aankoop van een nieuwe rolstoel staat, wil je natuurlijk wel een goede keuze maken. Wat voor jou de beste rolstoel is, is afhankelijk van jouw precieze problematiek, waarvoor en hoe vaak je de rolstoel wilt gebruiken en wat verder nog je wensen zijn. Een rolstoel uitkiezen wordt echter een stuk makkelijker met de beste tips en trucs om je beslissing te maken. Die delen we hier met jou!

rolstoel

Wil je zelf rijden?

Als je een rolstoel uitzoekt is de eerste vraag of je voornamelijk zelf wil rijden of geduwd wil worden? Dat zijn twee heel verschillende vraagstukken namelijk. Als je een rolstoel gaat kopen dan is de eerste keuze dus die tussen een duwstoel of een zelfbeweger. Een duwstoel beweeg je niet zelf voort; je hebt altijd iemand nodig die je vooruit helpt. Standaard is een duwstoel voorzien van vier wielen, waarbij de achterste twee kleiner zijn dan een ‘zelfbeweger’ rolstoel, zodat er gemakkelijker in kleinere ruimte gemanoeuvreerd kan worden. Een duwstoel is vaak lichter van gewicht, zodat de persoon die duwt minder kracht hoeft te zetten. Dat is wel zo prettig. 

Opvouwen en meenemen

Als je graag op pad gaat, dan is het handig als je een rolstoel kunt opvouwen of inklappen. Zowel duwstoelen als zelfbewegers zijn als opvouwbaar model te verkrijgen. Ze zijn dan wat lichter in gewicht, zodat je je niet kapot hoeft te tillen als je de rolstoel in en uit de auto tilt. Bij sommige rolstoelen zijn ook de wielen nog te demonteren, waardoor de rolstoel minder ruimte in de kofferbak inneemt. Dat is hartstikke handig als je weinig ruimte hebt dus houd daar zeker rekening mee. 

rolstoel

Comfort is belangrijk

De laatste maar toch belangrijkste tip: ga voor comfort. Het is echt wel belangrijk of je comfortabel in je stoel zit.