Wat is knieartrose?

Geplaatst op
knieartrose

Een kleine groep mensen krijgt te maken met knieartrose. Op het moment dat je deze diagnose krijgt, is dat erg vervelend. Toch weten veel mensen niet precies wat dit inhoudt. Wanneer je te maken krijgt met knieartrose, heb je slijtage aan de gewrichten. Door deze slijtage ervaar je pijn en stijfheid. De kraakbeenlaag is bij mensen met knieartrose dunner of zelfs helemaal verdwenen. Hierdoor kunnen dagelijkse activiteiten als lopen niet goed meer worden uitgevoerd. 

Hoe komt het?

De oorzaak van artrose is niet bekend, maar er zijn wel situaties waarin het vaker voorkomt. Zo hebben mensen met overgewicht er over het algemeen meer last van. Daarnaast hebben mensen die een fysiek zwaar beroep uitoefenen ook een grotere kans om er last van te krijgen. Onder andere stratenmakers krijgen er over het algemeen erg vaak mee te maken. Naast stratenmakers en mensen met overgewicht, komt het ook steeds vaker voor bij mensen die op een hoog niveau sporten. Doordat het een vorm van slijtage is, komt het veel voor bij mensen die ouder zijn. Zo is het merendeel die hiermee te maken krijgen boven de 65 jaar oud. 

knieartrose

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt voornamelijk gesteld aan de hand van de klachten die de patiënt verteld. Op het moment dat er een kans is dat de patiënt te maken heeft met knieartrose, worden er röntgenfoto’s gemaakt. Aan de hand van deze foto’s kan er worden bepaald hoe erg de slijtage op dat moment is. In sommige gevallen is er een arthroscopie nodig. In dat geval wordt er met een kleine camera in de gewrichten gekeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *